Seminarul Teologic
„Sfântul Ioan Gură de Aur” Slobozia
Ia aminte la tine însuți și la învățătură; stăruie în acestea;
căci făcând acestea, și pe tine te vei mântui și pe cei care te ascultă.
I Tim. 1/16
Însemnări de călătorie
07-06-2017 08:27:38
        Programul „Școala altfel” a constituit un excelent prilej de expediție extra muros atât pentru profesori, cât și pentru elevii Seminarului Teologic Ortodox Slobozia.
        În zilele de 15-16 mai, 26 de elevi seminarişti, însoțiți de Pr.Prof. Maxim Budea si domnul pedagog Cătălin Stanciu, au întreprins o vizită la mai multe mânăstiri și obiective religioase din Oltenia și Ardeal. Primul popas a fost la mânăstirea Cernica de lângă București, ctitorie a Sfântului Ierarh Calinic.
        Traseul a continuat pe Valea Oltului cu pelerinajul la mânăstirea cu regin athonit Frăsinei, unde ni s-a prezentat un scurt istoric si am servit prânzul. De aici călătoria s-a îndreptat spre ctitoria voievodală a domnitorului Mircea cel Bătrân(1386-1418), mânăstirea Cozia, situată în defileul Oltului și cercetată de mulți pelerini. Ghidul ne-a rezumat istoria originii și evoluției acesteia până în contemporaneitate. 
        Spre seară am ajuns la mânăstirea Râmeț, județul Alba, unde, prin bunăvoința maicii starețe Apolinaria, am fost găzduiți peste noapte. Dimineața am participat la Sfânta Liturghie, oficiată de P.S. Paisie Lugojeanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, în sobor de 4 preoți și diaconi, iar elevii au dat răspunsurile la strană. După agapă, am pornit spre municipiul Cluj-Napoca, unde am vizitat Seminarul Teologic, biblioteca și celelalte dependințe, am admirat Catedrala mitropolitană și am luat prânzul în spațioasa și moderna cantină a prestigiosului centru de învățământ. 
        De asemenea, am făcut o oprire necesară la Monumentul Eroilor din Aiud, vizitând Râpa Robilor și parcurgând prin memorie istoria recentă și tragică a României comuniste. Elevii au putut să descopere la fața locului dovezi și mărturii despre ororile regimului comunist și numele unora dintre martirii și eroii neamului românesc.
20-05-2019 04:50