Întâlnirea cu Dumnezeu prin intermediul minții
La prima conferință duhovnicească organizată în Postul Nașterii Domnului din acest an, elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia au avut ocazia de a cunoaște tainele învățăturii Sfântului Atanasie cel Mare.
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, miercuri, 27 noiembrie 2024, a venit să conferențieze la Slobozia Arhid. Lect. Univ. Dr. Eugen Maftei, Lector la disciplina Patrologie și literatură patristică, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, Universitatea din București și Consilier Eparhial în cadrul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Tema prelegerii a fost: „Mintea curată - cale de întâlnire cu Dumnezeu. Învățătura Sfântului Atanasie cel Mare despre cunoașterea dumnezeiască”.
Cu o bogată activitate de cercetare în țară și peste hotare a scrierilor Sfântul Atanasie al Alexandriei, părintele lector Eugen Maftei a vorbit elevilor seminariști despre mai multe aspecte ale învățăturii de credință, precum antropologie, gnoseologie și hristologie, accentuând faptul că o minte curată și luminată de harul necreat al lui Dumnezeu, ca amprentă a chipului lui Dumnezeu din om, este una din căile care ne conduce la întâlnirea reală cu Cel Ce ne-a creat.
La finalul întâlnirii, tinerii elevi au adresat invitatului mai multe întrebări, cu scopul de a înțelege mai bine învățătura despre cunoașterea dumnezeiască.
De asemenea, în contextul Anului Omagial al Îngrijirii bolnavilor, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia a organizat, în ziua de 2 decembrie 2024, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Slobozia, conferința cu titlul „Medicina pastorală și alchimia suferinței”, susținută de către PC Pr. Dr. Gabi – Alin Nica, coordonator al preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor și preot la Spitalul Clinic „Dr. Ioan Cantacuzino” București, Protopopiatul Sector II Capitală.
Apelând la practica dobândită în anii de slujire ca de preot de caritate, părintele capelan a conturat, pe înțelesul elevilor seminariști, portretul slujitorul altarului chemat să fie alături de persoanele aflate pe paturile spitalelor.
Au fost abordate din perspectivă practică teme precum: Liniile generale care descriu conceptul de medicină pastorală și Alchimia suferinței prin credință, prin Sfintele Taine și prin rugăciune.
Medicina pastorală are menirea de a crea un ambient duhovnicesc în care cel care suferă să poată schimba starea de deznădejde în stare de nădejde, să poată accepta suferința și să îi găsească un sens mântuitor. Prin medicina pastorală se urmărește o bună comunicare cu personalul medical în vederea unei abordări holistice a îngrijirii bolnavilor, pentru ca cel aflat pe patul de spital să simtă căldura și dragostea lui Dumnezeu și a oamenilor pentru el. Compasiunea, empatia, atenția cu care este îngrijit bolnavul pot aduce alinare și nădejde persoanei aflate în suferință.



